divendres, 29 de maig del 2015

Calceus, calcei. La sabata vermella dels polítics

Calceus,  calcei. Aquesta paraula llatina sembla venir de calx que vol dir taló, calcatus volia dir trepitjar i es veu bastant clar que aquestes són les arrels de l'actual paraula calçat.
Dit això sembla mentida que no coneguem cap calcat romà amb taló aixecat a la sola.

Aquestes eren les sabates de la classe senatorial. La factura, la quantitat de pell i el tint vermell ja ens ho diu. Aquestes peces s’han creat a partir del que ens expliquen els autors de l’època i del poc que deixen entendre algunes estàtues.

Els senadors quan anaven a la plaça del fòrum ho feien amb la vestimenta que els era pròpia pel seu rang; túnica lacticlavia (amb dues franges amples de color porpra ) la toga virilis (blanca sense abillaments ni tintures) i els calcei vermells. Aquesta era la vestimenta nacional NOMÉS dels senadors.
El costum de portar calçat tancat per anar pel carrer i dur el peu protegit estava molt estès amb sabates, botes altes, botes curtes, lligades i fins i tot abotonades.

Val la pena dir que sabem que ja es tenyia el cuir fa 2000 anys encara que desconeixem la tècnica, també concretar que segurament un cuir tan fi no el sabrien fer.

Rèplica de calcei propietat del Museu de Badalona.

Rèplica de calcei propietat del Museu de Badalona.